maandag 4 juni 2012

Geachte ElfstedenbestuurWat is het mooi weer niet!
Hieronder het stuk wat ik naar de Elfstedenvereniging stuur.
Ondertussen heeft, afgelopen zaterdag, er ook al een stuk in de Leeuwarder Courant gestaan.

Geachter Elfstedenbestuur 
Graag wil ik het volgende bij onder u aandacht brengen.
Rij nou us door man.
Op 28 mei 2012 heb ik voor de 30ste keer mee gedaan aan de Friese Fiets  Elfstedentocht  samen met mijn fietsmaat Tom Hospes die voor de 10de keer meedeed. We hebben genoten van deze tocht, weer en publiek.  Blij waren wij met de ons toegewezen startkaart groep nr.  1, gezien wij allebei gebruik maken van een Velomobiel  (bij onze inschrijving geven we dit aan) en er dan meer ruimte is om te fietsen.
Een week  voor de Elfstedentocht kreeg ik de Bolswarder Courant onder ogen, waarin een artikel stond over  velomobielen.  Aan de ene kant een zeer positief stuk want het beschrijft goed de voordelen van een velomobiel, tegelijkertijd met een negatieve reactie van het bestuur  dat blijkbaar overweegt om alles wat anders is uit te sluiten, omdat er  mensen klagen over onverwachte situaties. Het gevoel  “onbekend maakt onbemind” bekroop mij tijdens het lezen van het artikel.

Een velomobielrijder is vaak een zeer geoefende fietser die zijn fiets als vervoermiddel van en naar het werk gebruikt. De basis snelheid is dan veelal hoger dan de recreatieve fietser. Daarnaast zorgt de vormgeving van de fiets dat de basis snelheid ook hoger is.  Dat wij de Elfstedentocht daadwerkelijk als toertocht beschouwen, zou moeten blijken uit het feit dat wij op 26 mei  2012 een tocht van 400km. nonstop hebben gefietst. Een wedstrijd binnen 36 uren te fietsen, zou niet reĆ«el zijn.
Ik denk dat het bestuur zich er terdege  van bewust is, dat met 15000 mensen per fiets op de weg  er een heleboel onverwachte  situaties kunnen voordoen. Getuige ook de ongelukken die tussen (race)fietsers onderling plaatsvinden.  In de Bolswarder Courant wordtr geschreven dat u overweegt   om velomobielen te gaan verbieden omdat ze drie wielen hebben. Impliceert dit dat alle driewielige voertuigen niet mee mogen doen? Zoals daar onder andere zijn de handbikers? Veel respect heb ik voor hen die de tocht op deze manier kunnen volbrengen, ondanks de handicap die men heeft.
Blijkbaar zijn velomobielrijders niet klagers, anders was u vast eerder op hoogte geweest van wat er tijdens de fietstocht meer gebeurd is en nog steeds gebeurt. Onderstaand enkele acties van racefietser zoals ik die afgelopen 28 mei heb meegemaakt:

·        Voor Leeuwarden rijden de racefietsers “zich uit de naad” om als eerste bij het fietspad na Bartlehiem te zijn,  waarna ze rustig gaan fietsen en ons er niet langs willen laten. Na verschillende keren vragen zijn we de lokale weg opgegaan. Dit leverde verschillende, onterechte, nare opmerkingen van de racefietsers op;  als velomobielrijder mogen wij conform de wetgeving op weg fietsen.

·        In Sneek zijn we getuige van bijzonder vervelende opmerkingen die de racefietsers aan het adres van de stempellaars richtten; die stempelen niet snel genoeg, aldus de racefietsers.
Wetende dat de Elfstedentocht beslist niet zonder deze vrijwilligers kan, hebben wij enkele sussende opmerkingen retour geplaatst.

·        In Stavoren worden er zelfs bodychecks uitgedeeld om sneller weg te komen uit de smalle straatjes van Stavoren.  Als toerfietser denk je dan wel: “ Tjonge , het is geen wedstrijd!”
·        Al voor Workum wordt er erg zenuwachtig door de voorste groep achterom gekeken of de velomobielrijders er aan komen. Na Workum zijn we ze voorbij gereden, hier was de ruimte om dat te doen.

Wat volgens ons een scheve schaats is van de organisatie, is dat we bij aankomst te horen krijgen van de speaker, dat het bestuur blij is dat we heelhuids binnen zijn, maar “jongens het is geen wedstrijd hoor.” En als de racefietsers binnenkomen wordt er gezegd: “En nu komen de echte fietsers binnen.”
De voorzitter verwelkomt en feliciteert wel de racefietsers, (2 man sterk) maar kijkt ons  amper  aan. Jammer, een gemiste kans. Zeker bij een 100jarig jubileum, waarbij de eerste en tweede fietsers beide ook jubilarissen zijn, 30ste en 10de. Mooier kun je het niet krijgen als organisatie.
Tot mijn verbazing staat op dinsdag 29 mei in de Leeuwarder Courant de verkeerde namen als eerste binnenkomers vermeld. Vreemd, het is toch een toertocht en geen wedstrijd. Waarom dan naamvermelding?
Al met al vond ik het nu tijd om dit bij u neer te leggen.

Volgend jaar hoop ik gewoon een startkaart te krijgen als ik me aanmeldt met mijn velomobiel, want door de grote voordelen van deze fiets heb ik 8 jaar terug mijn racefiets weggegeven.
Saluut.

5 opmerkingen:

 1. Een hele nette reactie maar als een bukker negatief wil zijn zal hij dat wel blijven. Vraag mij af waarom mensen zo reageren. Gelukkig zijn er ook aardige bukkers moet je maar denken☺

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verwoord Peter. Ooit zullen bukkers het licht zien en organisatie zal wel tot inkeer komen maar daar hadden jullie toen even niets aan. Toch petje af voor dit stukje. Groet Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanwege het gedrag van racefietsers heb ik besloten niet meer mee te doen met de 11stedentocht. Ik heb hem met goed weer twee keer met plezier gereden. De derde keer was het weer beroerd (2011). Met een bril viel toen nauwelijks te rijden. Slecht zicht gecombineerd met racefietsers (met nadruk anders dan toerfietsers) heeft me toen zo laten schrikken dat ik in Franeker al ben omgekeerd. En vanwege het gedrag - bumperkleven, snijden - van de racefietsers zal ik ook niet meer opstappen.

  Ik vind dat je het netjes verwoord hebt. Je bent duidelijk een echte liefhebber, en juist daar moet de organisatie zuinig op zijn. Wat mij betreft loopt de 11steden organisatie te hard achter de NTFU aan. Die schuiven ook langzamerhand steeds meer richting toersport/wedstrijdsport. De elfstedenrijwieltoervereniging zou er goed aan doen juist meer de kant van de randonneurs op te zoeken. Goed controleren op weggedrag en kaarten innemen bij asociaal gedrag hoeven ze maar een jaar of twee te doen, en je bent van alle gezever af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een nette reactie zoals dat hoort tussen beschaafde mensen. Maar er zal niet veel veranderen.

  Ik zou de organisatoren nog kunnen begrijpen als ze niet racende racefietsers wel accpeteren, maar snelrijdende VM's niet. Als je zoveel nadruk legt op toertocht, zijn idd die racefietsers onwenslijk bezig en moeten dan ook verboden worden.

  Ergens in de oneindigheid der tijd zal men er wel achterkomen dat je VM's, trikes en raceligfietsen in en aparte groep moet laten starten, net zoals wielrenners zodat niemand elkaar in de weg rijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Mannen,

   Bedankt voor de leuke reactie's, maar moet eerlijk bekennen dat Baukje de vrouw van Tom, hier en daar een mooie aanpassing in de grammatica heeft gedaan. Baukje bedankt.

   Gr. Peter.

   Verwijderen