maandag 30 maart 2015

200 km Brevet Zwolle, 355 km uit en thuis.

De brevettenreeks is weer begonnen en afgelopen zaterdag was het weer vroeg uit bed en hup naar Zwolle. De weersverwachting, s'morgens droog en s'middags wind en regen, nou dat is mooi uitgekomen. Gelukkig uit het zuiden dus dat scheelt op de terugweg naar Zwolle een mooi stuk snelheid op de IJsseldijk.

Meestal heb ik 2 uur nodig om in Zwolle te komen, dus mooi op tijd weg en mezelf de opdracht gegeven om niet boven de 40 te gaan rijden, dit lukte aardig, want echte wind stond er nog niet, maar het was nog wel koud, 2gr brrrrrrrrr.
Eigenlijk was ik te vroeg in Zwolle, had nog wel langer in bed kunnen blijven, maar goed, de deur was open, en dan maakt het niet uit. In de beginjaren stonden we eens tot 10min voor de start nog buiten te wachten op de beheerder :-0))

Een 50tal fietsers, waarbij er wel 10 of 12 velomobielen, een respectabel aantal mag je wel zeggen. Na een woordje van Gerrit Schotman ging de meute op pad, eerst Zwolle door, altijd een kreem met al die stoplichten. Eenmaal buiten Zwolle is het al snel dat de velomobielen voorop gaan en de rest er achter aan. In dit geval een 3tal DF's die het front vormden. Na een tiental km. lopen Tom, Jan en ik op ze in en na de eerste klim ga ik met ze mee. Er onstaat een leuk spelletje, Als ik Hans voorbij ga, dan gaat Daniel met me mee, later sluit Ymte dan weer aan, en als ik wat rustig doe, dan komt Hans er weer bij en rijden we weer samen, ga ik weer vooruit dan komt Daniel weer en later weer Ymte, zo draaien we wat om elkaar heen.

Bij een rotonde neem ik de verkeerde afslag en Daniel met halve remcapaciteit neemt een heel stuk berm om de bocht te nemen. Hans heeft het door en rijd mooi rechtdoor, hierdoor rijdt ik weer achterop en kan weer langzaam op ze inlopen. Het gaat hard en het gemiddelde ligt tegen de 37 aan. Voor Epe loopt het wat stroever maar we zijn aan een bakkie toe, ik bestel koffie met een appelpunt, maar de bediening denk dat iedereen koffie en punt wil, niet dus, ze nemen weer wat mee, Ymte en ik eten met zijn tweeën drie stukken op. Energie kunnen we wel gebruiken. Ondertussen komt Tom met Jan binnen, en gaat gelijk weer weg met de opmerkig, "je haalt me wel weer in".

Doordat ik altijd wat lang werk heb met eten, ben ik de laatste die weggaat en moet weer achter ze aan. Na 80 km merk ik dat ik een lekke band heb, een erg langzame leegloper, waarmee ik waarschijnlijk al 15 km mee fiets of meer. Dus wisselen, hierna krijg ik kramp in mijn rechterkuit, Dit is minder, nu lukt het klimmen ook niet meer, ik besluit om inhalen maar te vergeten en me te richten op uitrijden. Vlak voor de tweede controle haal ik Jan in, die heeft last van hongerklop en doet het ook rustig aan. Bij de controle ligt de stempel buiten onder een afdak, erg gastvrij, en op dat moment regent het bakken. Tjonge wat een lol.

Ik ga nog wel naar binnen om water bij te vullen maar ik krijg sterk de indruk dat ze me liever zien gaan dan komen. Snel verder dan maar, op naar Deventer. Elke keer als ik mijn kuit voel, been strekken en een beetje masseren, dit helpt wel en 20 km voor Deventer is de kuit weer rustig en kan ik weer gang maken. Op de IJsseldijk is de laatste controle voor Zwolle, ik pak nog een cola mee en dat bevalt goed. Hierna kan ik 40+  over de dijk, bij de controle vertelde ze me dat de eerste 20min voor lagen, door het drinken en ff zitten knap ik verder op en ga redelijk snel de dijk over en ben tegen half 4 terug in Zwolle. Ymte Hans en Daniel waren 10 voor 3 terug en Tom 10 over 3.

Mijn eigen snelheid was gemiddeld 35.4 km en had de week voor het brevet tegen Tom gezegd dat 35 haalbaar moest zijn, nou dat zag hij niet zitten, maar nu stond meneer met een stralend gezicht te vertellen dat hij heerlijk gefietst had. :-))  Nou ik gun het hem van harte, want hij heeft genoeg ellende met zijn rug, dan is lekker fietsen ook wel eens lekker.

Ga er maar aanstaan, 200km en dan maar 20min verliezen op die 3 andere DF rijders, petje af Tom.

Zelf moet ik nog naar huis en halverwege weer links lek, tjonge de F-lite's gaan de laatste tijd toch wat vaker lek, maar een anti-lek laag erin doen denk ik. De fut is eruit en de laatste 25km zijn met de bulten hier toch wel zwaar. ben half 7 thuis. Eerst in bad, man wat is dat lekker voor de spieren, daar wordt je weer warm van en soepel.

Algemeen, eigenlijk te weinig gefietst (vooraf), 18,5 km woon werk is te weinig, om 350km voluit te kunnen fietsen. Andere jaren reed ik altijd een paar keer 100km voor de tijd, nu niet gedaan, en dat maakt toch verschil, van die 18.5km worden je spieren niet echt gehard. Dus er is nog wat te doen, voor het 300km brevet over 4 weken, want dat is dan gelijk 455km met aan en terug fietsen.
Saluut.

vrijdag 27 maart 2015

Wat kost het, wat doet het!!

Een gedachte die me van de week door het hoofd ging, "Wat kost het, wat doet het".
Als we iets kopen als consument dan willen we er ook iets voor terug.
En je kent ook wel de gedachte/opmerking, "een hobby mag geld kosten".
Een gezond spanningsveld :-)).

Nou ben ik zelf altijd iemand die pas iets koopt als het nut heeft of nodig is. Ik zou bijvoorbeeld nooit een nieuwe auto kopen. Vind dat geld weggooien. Maar een nieuwe fiets, doe ik regelmatig.
Nu heb ik mijn nieuwe Quest laatst omgezet naar 10 speed, eigenlijk best wel duur, zeker omdat hij pas net nieuw is en geleverd is met 9 speed, maar dat kwam door andere redenen. (dus heb je een 9sp setje nodig, heb een mooi setje liggen:-))

Maar ik heb veel voordeel van 10 speed, de kransjes liggen mooi vlak bij elkaar (wat tanden betreft) Het is een huwelijk tussen Scram en Shimano geworden, en het schakelt heel mooi op, het cadans verschil tijdens schakelen blijft klein, dus je accelereert snel door. Straks in de bergen tijdens de brevetten en PBP denk ik dat ik er nog meer plezier aan beleef.

Ik verkoop stuurstang verstelsetjes, En in verhouding met wat een velomobiel kost, kost het eigenlijk niks, maar het heeft, als je nadenkt verschrikkelijk veel voordelen. Wat kost een setje banden voor, en je hebt ze regelmatig nodig als het niet goed staat. En dan hebben we het niet eens over de energie die het kost om de extra rolweerstand te overwinnen. Heb hier wel fietsen gehad, die 5mm verkeerd stonden.

Ook wat de tandwielen betreft, het kost ongeveer 4% van een nieuwe velomobiel, Dus als je 4% harder/sneller zou rijden/zijn, zou het al zin hebben, dit percentage wordt ook aangegeven door Rotor als voordeel wat vermogen betreft, en bij een velomobiel heeft dat redelijk invloed.

Wat ook voor een veel fietser een belangrijk voordeel is het verlagen/uitstrijken van je vermogenspiek, je belasting op je gewrichten en voetzool is lager.
Iedere veel fietser kent het gevoel of begrip "brandende voetzolen" je trapt je voetzenuwen plat waardoor je een verschrikkelijk brandend gevoel in je voeten krijgt. Door het verlagen van je piekdrukken, heb je hier minder last van, of geen.

In 2002 heb ik gelijk, knipperlichten in mijn eerste Quest gebouwd, het koste niet veel, en men vond het niet nodig, dus alles zelf gedaan, wat gaf het terug/resultaat, een veel veiliger gevoel, dat medeweggebruikers zagen wat ik zou gaan doen, vooral in de wintermaanden. Gelukkig is een velomobiel nu uitgerust met een standaard complete elektrische installatie, zelfs met een USB aansluiting.

Heb ook beide type's Risse dempers getest, hiervan vond ik de verhouding niet "wat kost het, wat doet het" kloppen. Dus die heb ik niet, zelf wat bedacht, is dat ideaal, nee. Werkt het, ja. Maar het ideale veersysteem bestaat nog niet voor een velomobiel, de auto en motor industrie is hier veel verder in, maar wat er is, daar kunnen we goed mee werken.

Waarom wel weer een Quest en niet een DF, waar ik de fiets voor gebruik, vind ik de Quest beter, is de Quest sneller, tja, dat zal de toekomst uitwijzen. Ik vermoed in de lage snelheden niet, bij hoge snelheden, denk ik dat de Quest weer een voordeel heeft/is.
Bij brevetten gaat het niet om de snelste tijd, daar zijn de snelheden niet zo hoog, maar heb je wel baat bij comfort.
Bij wedstrijden dan komt het wel op snelste tijd aan, en dan maakt 1 sec. het verschil tussen de eerste winnaar of de eerste verliezer.

Zo zijn er vele keuzes in het leven, en ieder maakt zijn of haar eigen keuzes.

Morgen het eerste brevet vanuit Zwolle, ongeveer 4 tot 500 hoogte meters en de totale afstand met aanrijden en terug is 350km gelijk al.
Ben benieuwd hoe het gaat.
Saluut.

dinsdag 17 maart 2015

Actie ivm Premium Dealer Rotor



I.v.m het verwerven van de status Premium dealer hebben we tot 20-04-2015 actiemaand.
Met de vorige actieweken, was er 50% korting op de montage uren, bij montage in Lattrop.
Op verzoek ook op locatie, maar dan moet er wel rekening gehouden worden met aanrijdkosten.

Nu is dat weer zo, 50% korting op montage uren.
Nu ook bij bestellen en zelf monteren, 10% korting op de aanschafprijs.

Uiteraard voorzie ik bij bestellen en zelf monteren, de tandwielen van de persoonlijke afstel/montage merktekens.

Waarom Ovaal:
*   lichter/sneller optrekken.
*   makkelijker klimmen.
*   minder last van je knieën.
*   minder last van vermoeidheid of langer kunnen fietsen.
*   fietsen met een hogere cadans.
*   net iets sneller als je concurrent.
*   4.1% meer vermogen.
*   9.1% minder last van verzuring.
*   geen last van dode punten.

Wil je ze eerst proberen, geen punt. Als ze niet bevallen, breng je ze terug,


Hoe werkt het dan?

Je benen kunnen niet een constante kracht leveren tijdens de hele pedaalslag, Zier hiervoor de afb. 1.
De groene lijn geeft de kracht in beide benen weer.
Ronde bladen geven overal de zelfde weerstand aan je benen.
De paarse lijn geeft de weerstand weer die je benen ervaren tijdens het trappen.

Duidelijk is dat dit veel meer overeenkomt met de kracht die je daadwerkelijk levert!
Iedereen fietst daardoor makkelijker en soepeler met Rotor Q-Rings!

Behalve het grote voordeel: "Betere krachtverdeling tijdens de pedaalslag"heeft de Rotor Q-Ring nog een hele positieve spin-off, nl: Door de betere krachtverdeling worden de spieren beter en constanter getraind. De triatleten onder ons hebben hier een dubbel voordeel nl: Het verschil tussen "loopbenen"en "fietsbenen"wordt door de Q-Rings een stuk kleiner!

Afb. 3 en 5 laten duidelijk zien welke spieren er op welk moment gebruikt worden tijdens de trapbeweging, Tevens is duidelijk gemaakt door de dikte van de gekleurde lijn hoeveel kracht die spieren leveren.

Hier zien we ook dat tijdens het deel tussen "kwart over"en ongeveer "9 voor half" er 3 sterke spiergroepen aan het werk zijn. Hier moet je dus het grootste blad gaan gebruiken! Ook is goed te ziend dat vanaf "2 voor half" de aanwezige kracht behoorlijk minder is.  
Klein tandwiel dus!



Ik heb de gestuurde reacties van ervaringen samengebundeld in het bericht "Ervaringen van gebruikers".
Zo staan ze mooi samen bij elkaar, en hoeft men niet te zoeken.
Vandaag kwam onderstaande binnen.

Douwe, heeft sinds afgelopen zaterdag ook de aangepaste achterdemper.
De fiets loopt als een zonnetje.
Bij de eerste verkeersdrempel moest ik even wennen aan de straffere achtervering, maar dat went snel. En het weggedrag is er flink op vooruit gegaan.  Met name op een 'bolle' weg voelt de fiets zekerder aan omdat ie minder overhangt.
Nu er weer zomerbanden onder zitten loopt de fiets natuurlijk sneller. Vanmiddag, bij een temperatuur van een graad of 15, ging het echt behoorlijk hard voor mijn doen en draai ik hogere snelheden (een km of 2 hoger) in bepaalde versnellingen als voorheen. Dat is dus het effect van de Rotor Q-bladen en de hogere cadans!
                                              
Volgende week zaterdag weer het eerste brevet Zwolle, vanavond ook een reservering geboekt in Zuid-Limburg voor de "Amstel Gold toertocht" eind april, 250km, ben benieuwd hoe dat gaan zal.
Saluut.

woensdag 11 maart 2015

Hoe rijdt het nu?

De toegevoegde zijn wat matter van kleur.
De afgelopen tijd weer ervaren wat de verschillen zijn tussen rijden met vorst en een ontluikende lente.
Er is al veel geschreven over winter klaar maken, banden en luchtweerstand, en nu al over zomer klaar maken. 35 jaar terug hadden we het altijd over "dichte wind" in het voorjaar, het lijkt als of het niet waait, omdat de bomen niet bewegen, (geen blad nog), maar als je dan fietste viel het vaak erg tegen.  het is een combinatie van kou, wind en het slecht warm worden op een racefiets.
Maar ik heb me altijd afgevraagd, waarom klaagt een fietser over kou, maar hoor je een schaatser er niet over.

Waarschijnlijk omdat schaatsen en kou bij elkaar horen, denk je. Gelukkig hoeven we niet kou te lijden in de velomobiel met racekap, lekker knus en warm achter het ruitje.
De laatste week is het al warmer, dus het rijdt wat prettiger, en na 2 weken begint de nieuwe Quest al aardig in te lopen. Heb verschillende dingen aangepast, waaronder de sporing en afstelling, stond niet goed, en de remmen ook wat slapper, de afstelling van de ovale tandwielen ook weer een half gat terug gezet, maakt toch aardig wat verschil.

Nu heb ik de spullen binnen voor 10 speed, met een cassette opbouw, een kruising tussen Scram en Simano. 11,12,13,14,16,19,22,25,28,32. Heel vreemd dat je dit zo niet kunt krijgen. Ik hou wel 2 kransjes over, maar dat is niet erg.
Ik miste de 13, in mijn 9 speed cassette, als je rond de 50 rijdt, en je moet dan van 14 naar 12, dan ga je te ver terug in cadans, en van 44 naar 54 voor, geeft het zelfde probleem.

Nu met 10 speed is dat opgelost, en heb je elke keer boven de 40 bij het opschakelen 1 tandje verschil. Dit is veel beter.
Dinsdagmorgen op weg naar het werk flink doorgetrapt en de gem. snelheid stond op 41 bij het oprijden van het bedrijfsterrein, tjonge dit is nog niet eerder gebeurt, nou vielen de stoplichten niet tegen en stonden er geen auto's dwars op de weg in Oldenzaal.
Als je bedenkt dat Oldenzaal hoger ligt als Latttrop, dan is dit wel een mooi gemiddelde.
Tijdens de rit naar huis kwam er een 45 gemiddelde eruit, maar nu stond de wind niet erg gunstig. Al met al stemmen deze getallen wel tot tevredenheid.

Nu nog de lichter lopende lagers, en de binnenste wieldoekjes erin, en nog wat gewicht eruit, dan is de Quest zoals ik hem graag zie. Alleen de koplamp die er nu inzit geeft te weinig licht op de dimstand, hier moet ik nog iets voor bedenken. Want tijdens de nachtelijke brevetten is voldoende
verlichting niet onbelangrijk.

Ondertussen geniet Grytsje al aardig van de oude Quest en laat ze de auto al redelijk vaak staan. Als dit zo doorzet dan gaan we hem ontdoen van mijn gebruikerssporen die ik aangebracht heb en een mooie frisse  kleur erop doen. Ze rijdt nu met een vlaggetje wat haar positieve opmerkingen doen toekomen van de dorpsgenoten, maar dat wil niet zeggen dat ik het ga gebruiken.
Saluut.

vrijdag 6 maart 2015

Prijslijst "De Rond Velomobiel Service Twente"


Prijslijst 2020.

Rotor trippel set Q-XL,                                                           € 280,00
Hierin zit:
Grote blad      Q-XL 53t of 54t    130bcd      5 arm                   € 145,00
Midden blad   Q-XL 41t of 44t    130bcd      5 arm                    €   75,00
Kleine blad    Q 30t                      74bcd      5 arm                  €   60,00

Grotere tandwielbladen/bcd maat op aanvraag.
Bv 62t 130 of 110 bcd

Meegeleverd/aangepaste voor derailleur voor zelfmontage      €   48,50
Als oude voor derailleur retour gestuurd word volgt credit       €   17,50

De Rond XLL windscherm, incl. klittenband                            €   32,50

Aluminium frame met 4,5mtr oprijgoten incl montage.           € 445,00
Setje vastzet bandjes.                                                             €  25,00
Afwijkende samenstelling of alleen oprijgoten op aanvraag.

Stuurstang verstelling met linkse en rechtse schroefdraad.       €  27,50
Stelbok voor afstelling sporing                                               €  25,50

Ombouw van 9 naar 10 speed.
Incl 10 speed Shifter, Ketting, Derailleur en Cassette.
exl montage.                                                               vanaf  € 468,00

Aangepaste achterdemper dmv extra veer.                              €   112,50
Als oude demper retour gestuurd wordt volgt credit                 €   50,00


Montage uurloon                                                                    €  40,00.
Alle prijzen zijn incl btw.