donderdag 24 september 2015

Hoe/waar monteer je ovalen tandwielbladen

We zijn nu ruim een jaar bezig en mijn bijnaam raakt al aardig ingeburgerd :-))
De laatste tijd krijg ik verschillende vragen van mensen om te helpen bij het juist afstellen van ovale bladen. Men besteld/koopt ze, en dan komt men erachter dat het best nog lastig is om ze correct te monteren. Of ze zijn al gemonteerd en heeft bedenkingen over de montage.

Tja wat doe je dan, dan laat je ze er niet mee zitten, en maak je een afspraak zodat men langs kan komen voor de juiste afstelling. Want blijft men ermee rijden dan loop je de kans op een lastige blessure, of de tandwielbladen gaan eraf, met het idee dat het niet werkt,  hierdoor krijgen ovale tandwielbladen ten onrechte een slechte naam.

Het tegenovergestelde is juist waar, ervaringen van gebruikers met de juiste afstelling geven aan dat men erg tevreden is, ook tijdens PBP vertelde gebruikers me deze ervaringen. Het grote voordeel van Rotor is dat door de veelzijdigheid van montagegaten de bladen in elke gewenste positie gemonteerd kunnen worden. Want geen combinatie mens/ligfiets is gelijk.

Bij racefietsen zijn kettingloop, positie zadel en onderste en bovenste dode punt bekend/hetzelfde.
Dit is bij onze fietsen elke keer anders. Maar niet getreurd, in Lattrop zit de oplossing.

Mijn advies in deze, neem contact op, en kom naar Lattrop, zodat je gelijk kunt profiteren van de voordelen van deze extra's, zoals: meer vermogen, minder verzuring, makkelijker optrekken, sneller op snelheid.
Saluut.

woensdag 2 september 2015

Epiloog PBP 2015.

We zijn 2 weken verder en alles is een beetje geland, de meeste verhalen zijn verteld en ervaringen uitgewisseld. Het is een editie geweest waarbij het weer goed meewerkte, en er eigenlijk voor mij geen problemen zijn geweest, buiten de achillespees en de dove voeten, die nu wat bijtrekken. Als ik terug kijk zijn er twee dingen die opvallen met de vorige editie in 2007.

De totaaltijd is iets meer dan 4 uur korter, precies 72 uur nu,  en de totale fietstijd is ook zoveel korter, dus de tijd die ik genomen heb voor het slapen, eten en andere zaken is net zolang als in 2007. Terwijl ik het gevoel had dat ik minder snel fietste als in 2007, gevoel is dus geen zekerheid geweest in dit geval :-))
Het preventief slapen is me erg goed bevallen, het wachten voor de start echt niet. De heenreis naar Brest koste me 31.5 uur, dus de terugreis koste me 40.5 uur. Dit is wel opmerkzaam, 9 uur langer werk gehad. Met een beetje meer aandacht voor de terugtocht is hier de volgende editie wel een winst te halen. Misschien in 2019 Tom meenemen, die jaagt me altijd op tijdens de controle's. Maar de ervaring is bij iedereen dat de terugtocht langer duurt.

Deze zomer 2 x 1200 km tochten gereden, is het te doen, ja, eigenlijk wel. Welke is het zwaarst, PBP is met stip zwaarder. ongeveer 4000 hoogtemeters meer, en soms best wel korte felle klimmetjes.
PBP is ook veel gezelliger, dus dat vergoed weer veel, volgende editie zal ik zeker aan het eind van de dag starten, dan zit je voor de meute, dit is veel makkelijker op de controle's. Het mooie is dat je dit zelf kunt bepalen. Moet je wel op tijd zijn met inschrijven, want de meeste willen als eerste op pad:-)). 

Heb met bewondering gekeken wat de racefietsers er wel niet voor over hebben, tjonge doe ze het niet na. Deze editie is ook eentje waarbij de snelste rijder het gedaan heeft zonder ondersteuning. Terwijl het altijd zo is dat de snelste altijd complete ondersteuning genieten, ieder heeft dan zelf ondersteuning geregeld, waarbij ze verzorgt worden tijdens de controles en de fiets voorzien wordt van vers drinken en voedsel voor onderweg.
Het enigste probleem van deze snelle jongen is dat hij eigenlijk te snel is geweest en te vroeg terug was, hierdoor riskeert hij disqualificatie. Het is tenslotte geen wedstrijd.
Ben je nieuwsgierig naar zijn verhaal, https://yacf.co.uk/forum/index.php?topic=92653.25

Een van de leden va de Adrian Hands Societey heeft op basis van de nu beschikbare gegevens een overzicht gemaakt van de startgroepen en hun succes bij PBP. De beste startgroepen waren de A en de X groepen met 88,6% succes, de slechtste was de W groep (84 uur specials) met 64,5%. De 90 uurs groep tekende voor de meeste buiten tijd finishers, de S groep had daarvan 7%. 
In totaal 5820 starters, 
4466 binnen de tijd, 
156 buiten de tijd en 
1198 niet gefinisht.

http://shprung.com/pbp/?mode=list&cc=NL
Bovenstaande link geeft inzicht hoe het met alle Nederlandse deelnemers gegaan is.
Saluut.