woensdag 27 juni 2012

Geslaagd

Met diploma wil je wel glimlachen :-))

Ja, je leest het goed, Judith mijn dochter is geslaagd in Amsterdam voor de opleiding "Maatschappelijk werk en dienstverlening"aan de hogeschool in Amsterdam, nog wel met een 9.1 gemiddeld.
Tja, wat ben je dan, apetrots natuurlijk, wie niet, ja toch niet dan.
Ze heeft de opleiding in 3 jaar gedaan, nadat ze klaar was met haar eerste opleiding "fashion en design" ook in Amsterdam aan de hogeschool.
Ze kan nu aan de bak, ze heeft ook al een baan, zodat het geld kan binnenrollen.
Ze heeft er zin in vertelde ze, na al die studie-uren die ze tot nu toe gedaan heeft.

Nou Judith als ouders, van harte gefeliciteerd hoor met deze mijlpaal.

zaterdag 23 juni 2012

Conclusie test Risse demper (tot nu toe)

Na alle 2 de type's Risse demper in de Quest gehad te hebben, heb ik ze vandaag terug gegeven aan Wim op CV in Lelystad.
Op dit moment ga ik nog niet met een Risse demper fietsen.
Mijn ervaringen zijn:
Voor het nemen van snelheids drempels zijn ze beter want de achterkant springt niet.
Nadeel is dat ze stug zijn, en bij het neerkomen na het passeren krijgt de carrosserie toch elke keer een behoorlijke opdonder. dus bij elke pluspunt zit wel weer een minpunt.
Ik heb de Astra 5 demper op zijn zachtste stand staan.
De Risse wordt niet stugger bij een zwaardere fietser, dit is een voordeel.
Ik rijd met harde banden, tegen de 6 bar aan, dat betekend dat alle rimpels in het wegdek doorgegeven worden aan de veerpoten van de Quest die dit moeten opvangen.
Ik heb tijdens het rijden met de Risse dempers de standaard demper aangepast zodat hij niet meer springt bij het indrukken van de Quest, zoals Wim liet zien op zijn blog. Hij veert nu langzamer uit.
Tijdens het rijden met de aangepaste standaard vering, is mijn ervaring dat hij soepeler veert dan de Risse, en door de aanpassing springt hij ook minder.
Ik ben geen zware fietser, 73 kilo, dit heeft tot gevolg dat als ik in de Quest zit, de vering soepeler is dan bij iemand van 100 kilo, omdat de demper meer inveert, en daardoor stugger wordt.
Tot 50 km snelheid kan ik nu zonder springen een drempel nemen, daarboven springt hij nog, met de Risse kan ik duidelijk sneller over een drempel rijden, alleen het neerkomen (landen) vind ik geen prettige ervaring, eigenlijk moet de Risse dan meer veerweg hebben.

Heb dit vanmiddag ook besproken met Wim en hij liet weten daarmee bezig te zijn, ben benieuwd en wil ze uiteraard graag uit proberen.
Ondertussen heb ik vanavond de standaard demper verder aangepast waarbij ik nu een soort tegenveer gebruik. Om het springen nog meer tegen te gaan. Ben benieuwd hoe dit uitpakt volgende week tijdens het fietsen.


Begrijp me goed, ik zeg niet dat de Risse een slechte demper is, alleen dat dit mijn ervaringen zijn, en dat we blij moeten zijn met elke ontwikkeling die uiteindelijk tot een verbetering leidt.
Als je een rustige rijder bent met een gemiddelde conditie dan kun je met de standaard demper vreselijk goed fietsen, doe het al jaren en geen problemen, alleen je moet met bepaalde soorten wegen goed opletten en voor die tijd je snelheid aanpassen.
Dit zul je met een Risse in de fiets ook moeten doen trouwens, want alles heeft een limiet natuurlijk.
Saluut.

dinsdag 19 juni 2012

Reactie gemeente Oldenzaal

Zoals sommige weten heb ik 1 mei een ongeluk gehad in Oldenzaal, op een punt waar de struiken hoog groeien, 1,5 mtr en tot aan de reling van de brug die ik moet kruizen.
Na overleg werd met toegezegd dat ze de situatie zouden bespreken in een werkgroep met politie erbij en dat ik ingelicht zou worden over de uitkomst.
Eerst was de vergadering 22 mei, maar die werd uitgesteld, maar na de nieuwe datum van 5 juni zou ik geïnformeerd worden, nou vandaag maar eens de telefoon ter hand genomen want ik had nog geen reactie gehad.
De werkgroepmedewerkster die ik aan de telefoon kreeg kon mij mededelen dat in het belang van het weg- en fietsverkeer het belangrijk is dat men elkaar goed ziet.
Mooi, antwoorden ik, en daar vallen uiteraard ook ligfietsers onder!
En dat de hoogte van het struikgewas en lengte onveranderd blijven! werd er geantwoord.
Oke, was mijn reactie, maar hou ziet u dat dan.
Nou u moet gewoon stoppen, want er staan haaientanden en u heeft op uw weblog geschreven dat u achter een andere fietser bent aangereden. Tja dan bent u niet gestopt.
Dus het struikgewas was niet relevant en op de andere oversteekplaatsen van dit fietspad zal de gemeente erop toezien dat de struiken ook doorgroeien naar ongeveer 1 tot 1.2 mtr hoogte en tot aan de brugleuning.
Ze vertelde er nog bij dat de politie het eens is met deze stelling, en de reden was om de jeugd ervan te weerhouden om van het talud te rijden naar de verdiept liggende rondweg die daar loopt.

Zo met deze logica moet ik het dus doen.
Nou, neem van mij aan, ik heb mijn lesje daar gehad en ik stop braaf elke keer (bijna) om goed te zien wat er aan komt. En ik heb tegenwoordig zelfs een helm.
Maar wat me meer zorgen baart is dat de gemeente geen rekening houdt met al die andere fietsers die daar langs fietsen en de bewoners die bij het ongeluk kwamen kijken gaven aan dat elk jaar er een paar fietsers plat gereden worden.
Zodra de andere oversteekplaatsen ook vol gegroeid zijn, kan het feest daar ook beginnen, nu heb je 5 mtr voor de haaientanden nog zicht op het weg verkeer.
Het vreemde is dat aan de kant van de huizen er geen struikgewas geplant is en aan de kant van de rondweg wel. Uiteraard heeft men dit gedaan om de bewoners het uitzicht op de rondweg te ontnemen, maar die ligt al verdiept, dus zie je het meeste verkeer al niet.

Maar goed, ik zal een paar mensen vragen die verstand van zulke zaken hebben wat het beste is om te doen.
Misschien de wethouder maar eens uitnodigen om een stukje fietspad te fietsen in de Quest en dan kijken of hij onbeschadigd de andere kant weet te bereiken van Oldenzaal. :-))
Saluut

donderdag 14 juni 2012

40+ en Risse demper

Een paar maanden geleden toen we net in Lattrop woonden schreef ik dat ik benieuwd was wanneer het daggemiddelde boven de 40 zou gaan komen, nou dat is nu het geval dus.
Vanmorgen was het gemiddelde al boven de 40, ondanks dat Oldenzaal duidelijk hoger ligt dan Lattrop, er zit zo'n 60 mtr hoogte verschil in.
Ik heb de route ook wat aangepast zodat er minder obstakels onderweg te nemen zijn, Denekamp en Oldenzaal blijven wel plaatsen waar ik doorheen moet en vooral Oldenzaal is en blijft lastig om doorheen te komen.
De rit naar huis wat langer gemaakt en met een bijna 43 gemiddeld was ik weer thuis, nu over Hengelo naar Weerselo, Tubbergen, Vasse, Ootmarsum en toen Lattrop.
Ik begin wel te merken dat de conditie met de dagelijkse fietsafstand veel beter is dan toen ik Jutrijp woonde en 2 x per week fietste. Had al plannen om met CV mee te doen, maar dat moet een jaartje wachten, ben eigenlijk best wel benieuwd wat eruit komt met een carbon Quest in de race uitvoering, een dikke 50+ moet tot de mogelijkheden kunnen behoren volgens mij.

Wat betreft de Risse demper, heb de eerste terug gestuurd naar Wim, (de Genesis) dat wordt hem niet, nu heb ik een Astra 5 in de fiets en na wat aanloop problemen met het op druk brengen kan ik hem nu goed uitproberen.
Duidelijk voordeel van de Risse demper is dat hij het springen voorkomt bij een snelheidsdrempel.
Afhankelijk van de luchtdruk in de demper veert hij in als je in de Quest gaat zitten, daarna is het gedrag hetzelfde, of je nu meer of minder druk hebt.
Ik rijd altijd met harde banden, enerzijds omdat dit minder rolweerstand geeft, anderszins omdat dit voor mijn gevoel minder lekke banden oplevert. Voor rijdt ik met F-lite en achter met een Super Moto.
Nadeel van harde banden is dat de trillingen, schokken bijna 1op 1 doorgegeven worden aan de carrosserie.
Dit proberen we nu met de Risse demper op te lossen, maar ik heb het idee dat dit meer een bestrijden van een symptoom is dan het oplossen vat het probleem, nl. te harde banden.
Met minder druk in de band heb je meer vering/demping in de band zelf en bereik je hetzelfde als met de Risse demper, (denk ik)
Dan heb je nog het probleem van het springen, op de een of ander manier zou je dat moeten beperken in de standaard vering met veren.
Wordt vervolgt, nog maar eens een nachtje over slapen.
Saluut

zondag 10 juni 2012

Aan de helm.

 Ja, ja je leest het goed, heb een helm gekocht.
Zoals je ziet aan de foto een mooie blauwe. Ik heb in het verleden na een koprol in 2007 ook een tijdje een oude fietshelm gedragen, maar die is toen uit beeld geraakt.
Na de aanrijding en koprol laatst in Oldenzaal heb ik nu een fietshelm gekocht. Aan de ene kant geschrokken door het ongeluk, en door de andere kant, het thuisfront heeft ook zo'n zijn ideeën over veiligheid.

Zodoende de laatste weken stiekem op zoek geweest naar een passende mooie helm.
Het is dus deze blauwe geworden.
En tja als ik hem op heb en mooi naar achteren leun, dan sluit hij ook nog mooi aan op de rolbeugel van de Quest.
Ik heb hem donderdag gekocht en toen ik thuis kwam wist Grytsje van niets, dus die was hoogst verbaasd dat ik een helm ophad toen ik ineens met helm voor haar stond. Ze had de hoop al bijna opgegeven dat ik ooit een helm zou gaan kopen.
Maar goed de wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Saluut.

maandag 4 juni 2012

Geachte Elfstedenbestuur



Wat is het mooi weer niet!
Hieronder het stuk wat ik naar de Elfstedenvereniging stuur.
Ondertussen heeft, afgelopen zaterdag, er ook al een stuk in de Leeuwarder Courant gestaan.

Geachter Elfstedenbestuur 
Graag wil ik het volgende bij onder u aandacht brengen.
Rij nou us door man.
Op 28 mei 2012 heb ik voor de 30ste keer mee gedaan aan de Friese Fiets  Elfstedentocht  samen met mijn fietsmaat Tom Hospes die voor de 10de keer meedeed. We hebben genoten van deze tocht, weer en publiek.  Blij waren wij met de ons toegewezen startkaart groep nr.  1, gezien wij allebei gebruik maken van een Velomobiel  (bij onze inschrijving geven we dit aan) en er dan meer ruimte is om te fietsen.
Een week  voor de Elfstedentocht kreeg ik de Bolswarder Courant onder ogen, waarin een artikel stond over  velomobielen.  Aan de ene kant een zeer positief stuk want het beschrijft goed de voordelen van een velomobiel, tegelijkertijd met een negatieve reactie van het bestuur  dat blijkbaar overweegt om alles wat anders is uit te sluiten, omdat er  mensen klagen over onverwachte situaties. Het gevoel  “onbekend maakt onbemind” bekroop mij tijdens het lezen van het artikel.

Een velomobielrijder is vaak een zeer geoefende fietser die zijn fiets als vervoermiddel van en naar het werk gebruikt. De basis snelheid is dan veelal hoger dan de recreatieve fietser. Daarnaast zorgt de vormgeving van de fiets dat de basis snelheid ook hoger is.  Dat wij de Elfstedentocht daadwerkelijk als toertocht beschouwen, zou moeten blijken uit het feit dat wij op 26 mei  2012 een tocht van 400km. nonstop hebben gefietst. Een wedstrijd binnen 36 uren te fietsen, zou niet reëel zijn.
Ik denk dat het bestuur zich er terdege  van bewust is, dat met 15000 mensen per fiets op de weg  er een heleboel onverwachte  situaties kunnen voordoen. Getuige ook de ongelukken die tussen (race)fietsers onderling plaatsvinden.  In de Bolswarder Courant wordtr geschreven dat u overweegt   om velomobielen te gaan verbieden omdat ze drie wielen hebben. Impliceert dit dat alle driewielige voertuigen niet mee mogen doen? Zoals daar onder andere zijn de handbikers? Veel respect heb ik voor hen die de tocht op deze manier kunnen volbrengen, ondanks de handicap die men heeft.
Blijkbaar zijn velomobielrijders niet klagers, anders was u vast eerder op hoogte geweest van wat er tijdens de fietstocht meer gebeurd is en nog steeds gebeurt. Onderstaand enkele acties van racefietser zoals ik die afgelopen 28 mei heb meegemaakt:

·        Voor Leeuwarden rijden de racefietsers “zich uit de naad” om als eerste bij het fietspad na Bartlehiem te zijn,  waarna ze rustig gaan fietsen en ons er niet langs willen laten. Na verschillende keren vragen zijn we de lokale weg opgegaan. Dit leverde verschillende, onterechte, nare opmerkingen van de racefietsers op;  als velomobielrijder mogen wij conform de wetgeving op weg fietsen.

·        In Sneek zijn we getuige van bijzonder vervelende opmerkingen die de racefietsers aan het adres van de stempellaars richtten; die stempelen niet snel genoeg, aldus de racefietsers.
Wetende dat de Elfstedentocht beslist niet zonder deze vrijwilligers kan, hebben wij enkele sussende opmerkingen retour geplaatst.

·        In Stavoren worden er zelfs bodychecks uitgedeeld om sneller weg te komen uit de smalle straatjes van Stavoren.  Als toerfietser denk je dan wel: “ Tjonge , het is geen wedstrijd!”
·        Al voor Workum wordt er erg zenuwachtig door de voorste groep achterom gekeken of de velomobielrijders er aan komen. Na Workum zijn we ze voorbij gereden, hier was de ruimte om dat te doen.

Wat volgens ons een scheve schaats is van de organisatie, is dat we bij aankomst te horen krijgen van de speaker, dat het bestuur blij is dat we heelhuids binnen zijn, maar “jongens het is geen wedstrijd hoor.” En als de racefietsers binnenkomen wordt er gezegd: “En nu komen de echte fietsers binnen.”
De voorzitter verwelkomt en feliciteert wel de racefietsers, (2 man sterk) maar kijkt ons  amper  aan. Jammer, een gemiste kans. Zeker bij een 100jarig jubileum, waarbij de eerste en tweede fietsers beide ook jubilarissen zijn, 30ste en 10de. Mooier kun je het niet krijgen als organisatie.
Tot mijn verbazing staat op dinsdag 29 mei in de Leeuwarder Courant de verkeerde namen als eerste binnenkomers vermeld. Vreemd, het is toch een toertocht en geen wedstrijd. Waarom dan naamvermelding?
Al met al vond ik het nu tijd om dit bij u neer te leggen.

Volgend jaar hoop ik gewoon een startkaart te krijgen als ik me aanmeldt met mijn velomobiel, want door de grote voordelen van deze fiets heb ik 8 jaar terug mijn racefiets weggegeven.
Saluut.