vrijdag 26 februari 2016

Beugel trapas kapot en gevolg.

Duidelijk dus.
Ik had er al meerdere keren over gelezen dat ze kapot konden gaan, maar zelf nog niet meegemaakt. Maar afgelopen maandagavond ontdekte ik er eentje bij mezelf.
De fiets is net geen jaar oud en vorig jaar tijdens de 2de lange afstandstocht, Parijs Brest Parijs tijdens het tweede gedeelte terug kreeg ik last van mijn linker achillespees, met wat zalf en masseurs activiteiten was het goed in de hand te houden. Na Parijs Brest Parijs bleef ik het hele najaar last houden en ook kwamen er wat kleine klachten bij aan de linkerkant. Wat oude blessures speelde op en tja en liep allemaal niet zo lekker meer. Soms leek het wel of het linkerbeen van een ander lichaam was.

Snelheid werd ook wat minder en ach ja, je wordt wat ouder en de weercondities worden ook steeds wat minder, dus nog geen zin om verder te kijken dan mijn neus lang is, en tja die is niet lang.
Ook de Friese winter fietselfstedentocht gereden, en dat ging voor de wind niet, maar tegen wind wel weer lekker, bovenin Friesland met Harry Lieben in het vizier, 38 op de teller, dus eigenlijk niet ontevreden. Maar de achillespees speelde aardig op in het tweede gedeelte.

De maandag erna naar het werk gefietst en de wandeling in de lunch met de collega's ging echt niet van harte. Oeps had hem beter kunnen laten staan.
Vorige week maar niet meer gefietst, afgelopen zondag, zei mijn gevoel "wat staat die trapas dicht bij",  Dus maandagavond fiets op de kant om hem wat verder weg te zetten, met de gedachte dan heeft de pees het wat makkelijker.
Groot was mijn verbazing toen bleek dat de trapas meer dan 1 cm opgeschoven was, en dat er een beugel kapot was, tja, toen viel het kwartje op de grond.

Stiekem een beugel van Grytsje haar fiets gehaald, niet vertellen. En de boel weer op zijn plek gezet met 3 mm meer naar voren erbij.
Heb nu 4 dagen weer gefietst en de pees geeft geen reactie, en de snelheid komt ook weer terug. Vandaag ondanks kou weer bijna op de zomer snelheden. Tjonge wat kan zo'n beugel een invloed hebben als je niet merkt dat hij kapot is.

Terug redenerend is de beugel waarschijnlijk tijdens Herentals of PBP gebroken en is de trapas langzaam aan het schuiven gegaan. Omdat ik meestal met oordopjes (muziek) fiets, merk je ook geen vreemde geluiden op.

Al met al, blij dat het probleem verholpen is en dat gelijk de symptomen en pijntjes weg zijn.
Nu nog wachten op het mooie weer, met 10+ temperaturen.
Saluut.

8 opmerkingen:

 1. hallo peter,

  maybe this is interesting for you:

  http://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/klemmschellen-aus-stahl.43559/

  many greetings,
  andreas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Peter,

  De alu beugels van Alligt worden anders gemaakt en gaan bij mijn weten niet kapot. In de extrusie van het basismateriaal waarvan jouw klemmen zijn gemaakt hebben volgens mij productie fouten. Zonde van het extra gewicht als je stalen zou gaan gebruiken. Van de Alligt extrusies waarvan ik ze maak is ook net een partij naar Velomobiel.ro gegaan, dus op termijn ook bij je eigen velomobiel-leverancier te krijgen. Voor wat beschouwingen over de klemmen zie: http://www.alligt.nl/bodies/vermoeiing.html Even naar beneden scrollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Peter, volgens mij speelt een achillespees juist op als de trapas te ver naar voren staat. Dan moet hij overstrekken. De nieuwe trapasbeugels van automobiel.nl zouden nu al sterker moeten zijn. Onderweg naar het OBT was er bij mij ook één gebroken met een knal. Die hoor je echt wel. Ik vind het wel vreemd dat de trapas dichterbij geschoven is. Ik zou het omgekeerde verwachten.

  Groeten Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze breken zeker niet allemaal met een knal. Toen de mijne braken (gelukkig niet twee tegelijk) merkte ik het daarna overigens wel aan het geluid dat anders werd. Ik rijd dan ook regelmatig bloots-oors.

   Groet

   Erwin zónder Tante Lies

   Verwijderen
  2. Ze breken zeker niet allemaal met een knal. Toen de mijne braken (gelukkig niet twee tegelijk) merkte ik het daarna overigens wel aan het geluid dat anders werd. Ik rijd dan ook regelmatig bloots-oors.

   Groet

   Erwin zónder Tante Lies

   Verwijderen
 4. Hallo Wilco. Als je problemen hebt met je achillespees en je komt bij de fysio dan geven ze oefeningen mee om je pees op te rekken. door de trapas verder weg te zetten strek je juist je voet meer naar voren waardoor je de pees niet/minder oprekt en meer rust geeft, zet je de trapas dichter bij dan ga je juist oprekken omdat je je tenen meer naar je knie beweegt. Bij problemen van je achillespees geven ze vaak hakjes mee voor in de schoen waardoor je hak omhoog komt en je pees meer ontspannen is. Vandaar dat ik hem verder weg heb gezet, en de pees is nu rustig, nog niet 100%, maar het verschil voelt gewoon goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Peter,

  Ze breken inderdaad niet altijd met een knal, dat deden de mijne ook niet, 3 stuks tot nu toe.
  Een keertje zonder oordoppen fietsen maakt het wel gelijk duidelijk tijdens een klim, het gaat behoorlijk kraken in het vooronder! Dat is mijn ervaring in elk geval...
  En je vrouw krijgt toch wel een nieuwe nu?
  Velomobiel verstrekt ze onder garantie, maar Leo's aanbod lijkt me ook interessant.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Altijd vervelend als vage, moeilijk te vinden oorzaken je fietsen zo beinvloeden. Ik heb de afgelopen weken last gehad van een mysterieus vastknallende ketting. Binnenkort mijn verhaal ook maar opschrijven, met verrassende ontknoping!

  Wilco: als je veel kracht zet op je ketting en de ketting geeft niet mee, dan wil de trapas naar de achterkant toe. Los zitten van beugels helpt dan niet om hem op z'n plek te houden.

  BeantwoordenVerwijderen