dinsdag 17 januari 2023

Friese Winterfiets Elfsteden(zeil)tocht 2023

 

Even lachen.


Dit keer eens beginnen met de laatste foto die genomen is van weer een bijzondere tocht, ondertussen hebben we al veel verschillende weertypes gehad tijdens de "Winterfiets Elfstedentocht", maar deze versie nog niet, Een versie waarbij 1/3 van de deelnemers op voorhand al niet kwam opdagen vanwege de wind.

Dus aangezien niet iedereen de finish haalt zal het aantal deelnemers die de eindstreep haalt lager zijn, heb al ondertussen meegekregen dat de combinatie veel wind, regen en temperatuur uitvallers veroorzaakt heeft.

Maar goed, dit was de 8ste uitvoering, want 2021 is voorbij gegaan zonder deze tocht. 
Afgesproken met Tom dat we weer gaan meedoen, op zaterdag naar Friesland, eerst naar het voetbal kijken in Heerenveen, Heerenveen tegen AZ, wat 0 - 2 voor AZ werd, grrrr. Maar goed daarna slapen en om 5 uur uit de veren, op Leeuwarden aan. Het waait al lekker en met de wind mee zijn we zo bij de start.

Dit jaar redelijk weinig velomobielen, maar een stuk of 8, na de start naar Stavoren en pal tegen de wind in. op de stukken met zijwind tegen merkte ik al dat er weinig energie geleverd hoeft te worden om vooruit te komen. In Tjerkgaast koffie bij mijn dochter die verbaasd was dat we er al waren om half 9. Tja met een velomobiel tegenwind, betekend nog altijd 30+.

Op de dijk naar Stavoren brult de wind aardig en met 1 hand aan het stuur, en met 1 hand om de stroomlijnkap op zijn plek te houden lukt het goed om niet van de dijk te waaien, halverwege de dijk staat een Quest waarvan de schuimdeksel weggewaaid is, maar de eigenaar komt alweer aanlopen met het deksel in de hand, hij heeft hem weer, en we gaan door.

Na Stavoren is het met wind mee naar Dokkum, dus dat wordt een makkie. het stuk van Workum naar Bolsward heb ik eigenlijk weinig gefietst, het was gewoon zeilen wat ik deed, hoog aan de wind rijden, en als de druk te hoog werd, meesturen met de wind, zodat de druk eraf gaat, Tom trapte wel mee, en ik ging hem gewoon voorbij met 48,5 km op de teller, lachen man.
Ik verbaas me erover hoe goed de stroomlijn van de Milan SL is, ik zie Tom en Cees Rozendaal meetrappen, terwijl ik gewoon niks hoef te doen met zijwind, ook met zijwind tegen zie ik het.

Nog weinig drukte in Bolsward.

Na Bolsward, gaat het weer met hele stukken wind tegen naar Harlingen, en van daaruit naar Franeker en Dokkum, met wind mee vang je niet veel wind, dus dan kunnen de racefietsers je aardig bijhouden, maar met wind op zij of tegen, tja met windkracht 7 is het voor hun een verloren wedstrijd.

Het laatste stuk zijwind naar Stiens, rijden we in een dikke regenbui met misschien wel kracht 8 erin, en daar ging het erom of we op de weg konden blijven, het ging goed, maar zelf Tom hoefde niet meer te trappen, het was meer sturen en remmen wat ik deed.

Ertensoep in Stiens.

Na Stiens volgt altijd Bartlehiem, maar we hebben afgesproken om die te mijden, want dat is met regen en veel wind een cream om daar over heen te komen met onze velomobielen, gevolg is dat we verkeerd rijden tijdens de alternatieve route, dus dat waren er een paar extra kilometers :-(
Maar goed, tegen 2 uur zijn we in Dokkum voor het laatste stukje tegenwind naar Leeuwarden, tijdens dit stukje haalde we weer veel racefietsers in, en dan zie je echt een verschil in snelheid.

Om 3 uur zijn we in Leeuwarden met een gemiddelde van 31,9 volgens Strava, en kunnen genieten van een maaltijd koolhydraten voor de nodige aanvulling.
Daarna nog terug naar Raerd, zodat het totaal aantal dik boven de 230km komt.
Milan opladen, koffie en hup naar huis.
Saluut.
 2 opmerkingen:

  1. Mooi! Maar hé, mag het nu wel weer met velomobiel? Ik dacht dat gesloten ligfiets en niet waren toegestaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Hans, met de winter versie is het geen probleem, de zomer versie met Pinksteren, daarvan zijn we uitgesloten, wat erg jammer is, want er zijn andere 3wielers die wel mee mogen doen.

      Verwijderen