zaterdag 23 maart 2024

Terug naar 2 wielen!

Afgelopen zomer kreeg ik de gelegenheid om een motor over te nemen van een schoonzoon. Dus dat maar gedaan. In mijn jeugd wel brommer gereden en 1 keer stiekem op de motor van een oudere broer, maar eigenlijk nooit fanatiek bezig geweest om Motor te gaan rijden, maar wel in mijn achterhoofd om dit een keer te gaan doen.

Maar zoals meerdere wel zullen erkennen, het leven is soms druk genoeg, dus komt het er niet van.

Afgelopen zomer waren er meerdere omstandigheden waardoor het wel mogelijk werd, zoals de motor, pensioen en dus tijd om het toch te gaan doen.

Aldus besloten en gedaan, in september de motorlaarzen aangedaan en op les gegaan bij een rijschool in Aadorp, wat tegen Almelo ligt. Bij wijze van spreken met vallen en opstaan eerst zien om  de controle verkrijgen over gashendel, koppeling, versnellingspookje, knipperlicht, voorrem en achterrem, ja, je bent er maar druk mee tijdens het rijden.

Geslaagde voor voertuigbeheersing

Dan allerlei verschillende oefeningen, zodat men kan zien dat je het “beest, op 2 wielen” onder je kont onder controle hebt. Waarbij langzame slalom een langzame en lastige oefening is, en de noodstop, eentje is waarbij je met 50km ineens snel moet stil staan.

Uiteraard hoort een theorie examen motor er ook bij, en daarna rijden in de praktijk, tussen het overige verkeer, motorrijden op zich zelf is niet zo moeilijk eigenlijk, alleen de overige weggebruikers maken het soms lastig 😊

Tijdens de lessen krijg je de hele tijd opmerkingen van de instructeur te horen in je oortje, maar je kan niks terug zeggen, soms best wel lastig. Af en toe heeft die beste man uiteraard gelijk, maar de discussie gaan we dan maar aan na de les, tijdens het omkleden, want motorrijden vraagt in de winter soms best wel extra kleding.

Al met al, 1 keer gezakt voor het praktijd examen, wat te maken had met 1 echte fout, maar de 2de keer een voldoende, dus kunnen we los nu het mooi weer wordt.

Zeggen we dan de 3wieler vaarwel, zeker niet, want in mei komt de SnoekL in de garage te staan, en dan gaan we zeker daar weer de nodige kilometers mee maken.

Heb er zin in om met beide de nodige kilometers te maken.

Saluut.4 opmerkingen:

 1. Proficiat Peter! Ik was zelf iets eerder om het A-rijbewijs te halen, in 1992 gelijk de eerste keer geslaagd. Gek is dat, het rijbewijs dat je voor de gein erbij haalt gaat in 1 keer, auto moest ik 5 keer voor op, vrachtwagen ging in 3 keer............
  Veel plezier met tochtjes rijden met de motor, en veel veilige kilometers toegewenst!
  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, Adri, het loopt zoals het loopt, met auto had ik 4 keer nodig, en met de vrachtwagen gelijk de 1ste keer raak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk Peter en welkom bij de club. Ik heb mijn rijbewijs en een motor al sinds mijn 48e. Dus al een hele poos, ik rij niet veel, maar af en toe is het heerlijk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Harstikke goed man. Tegenwoordig je motorijbewijs halen lijkt mij moeilijker dan in 1976 toen ik er voor ging. Maar nu ga je meters maken en ervaring opdoen. Als eerste? De elfstedentocht? Haha.
  Ik heb 35 heerlijk jaren met mijn motoren rondgezworven. Het merendeel op 3 wielen trouwens. Je blijft het kind in je koesteren toch? Vroeger reed ik motor met zijspan, nu rij ik in het bakkie zonder motor zelf. En nog steeds op 3 wielen.
  Haha
  Ik ga je zien man. Kopen van een motr begin ik niet meer aan. Fietsen is nu mijn ding. Maar er geregeld een huren staat hoog op mijn bucketlist. Ook voor grotere avonturen.
  Kom eens langs

  BeantwoordenVerwijderen