donderdag 9 december 2021

Hoe bevalt een Milan SL?

 Na ongeveer 5000 km en 6 maanden fietsen met een SL MK4 van Milan heb ik wel een aardige indruk van deze velomobiel. In eerste instantie heb ik eigenlijk nooit naar een Milan gekeken, want optisch vond ik ze nooit mooi, eigenlijk komt dit mede door de kleurstelling die aangebracht was. Vanaf 2002 ben ik altijd een Quest fan geweest. Is een goed doordacht concept, waarbij eenvoud en doeltreffendheid hoog in het vaandel staat.

Die ik nu gebruik heeft de onderkant zwart en bovenkant wit, mooier is blaauw of rood aan de onderkant, maar dat is persoonlijk. Mijn eerste indruk na de 1ste week is, dat hij best wel snel is en lang snelheid vast houd, eigenlijk blijft hij lang door versnellen. Dit geeft een hoog gemiddelde die ik nooit gehad heb met een Quest of ander model. lees brevet 330 km

De vering voor en achter bestaat inwendig uit een verenpakket wat meer comfort geeft, en hierdoor is de SL minder spartaans, ondanks dat hij van carbon is, trilling en geluid vergelijkbaar met een Quest of Strada. DF en Alpha geven veel meer trilling en geluid.

Wat stuurgedrag betreft is het een van de weinige velomobielen die makkelijk uit zichzelf rechtuit rijdt.
Heb eerst de fijn afstelling met linkse en rechtse draad gemonteerd in de stuurstang en afgesteld onder belasting, anders staat de sporing nog verkeerd als je erin zit.
Heb er nu Green Speed 40mm onder liggen en hij rijdt als een speer, en ondanks de gevoelige banden voor lek, nog geen lek gehad. Loopvlak van de banden is ook mooi glad, achter heb ik een 50mm Kojak liggen. Standaard heeft de SL uitvoering 28mm voor, maar de 40mm passen goed, en bochten is nog geen echt probleem geweest.

Verkeersdrempels zijn geen probleem, heb de veerpoten verlengd waardoor hij iets hoger staat van voren. Dit werkt prima en scheef een drempel nemen, wat je wel eens ziet met een Milan is overbodig.
Vol gas over een drempel, doe ik regelmatig, en de standaard vering doet goed zijn werk, springen van de achterkant doet hij niet.

De kettingloop heb ik aangepast, trekkende ketting loopt nu rechts, wat een veel rechtere efficiëntere loop/stand is van de ketting, ook de voorste looprol aangepast naar een kleinere waardoor de hoek kleiner is en de beschermbuis meer naar voren kan, hierdoor pakt de ketting minder vuil op, voorwielen werken best wel veel vuil via de wielkasten en stuurtunnel naar binnen. 

Gelukkig heb ik er geen luchtinlaat in zitten, is ook niet nodig, in de zomer rijdt ik zonder kappen, in het najaar alleen met 1ste kap + vizier, en nu met de 2de kap erbij, waarmee het lekker warm is in de fiets, en verbazingwekkend rustig is, wat geluid betreft. Met deze stroomlijn kap is de Milan veel rustiger als bij een Quest of Alpha met stroomlijnkap. Ondanks het koude weer, rijdt ik nu snelheden die ik anders alleen in de zomer haal.
Uiteraard heb je een vreselijk groot instapgat bij deze fiets, net of je in een badkuip gaat liggen.

Er zitten geen voetgaten voorin, dus achteruit steppen lukt niet, maar de Milan is dusdanig laag dat je gewoon met je handen aan de grond komt, het zwaartepunt is hierdoor ook laag, dus je kunt veel sneller bochten nemen, bijna net zo snel als een fiets met open wielkasten en brede sporing.

Wat wel een nadeel is, als je banden moet verwisselen of oppompen, dat er best wel weinig ruimte is, om dit te doen, net genoeg, maar je krijgt wel handigheid als je regelmatig bandenspanning controleert.

De stoel kun je er gewoon uit tillen als je bagage erin wilt doen, je ligt er echt plat in. Zelf heb ik nu wel de laagste stand bereikt die mogelijk is, de steun in de breedte flink ingekort waardoor bagage ook makkelijker in en eruit gehaald kan worden, zonder dat dit een nadeel is voor de stoel. Standaard steun is eigenlijk een sta in de weg, schoudervulling heb ik niet nodig, zit er mooi strak in, als je dan weer eens in een Quest of Strada rijdt, dan zie je een zee van ruimte om je heen in de fiets, echt ff wennen dan.
Door de bagage vakken voor de wielkasten kun je tocht veel spul meenemen. 

Al met al, heeft deze velomobiel mij in veel opzichten verbaasd, optisch is het niet de mooiste, maar dat is persoonlijk. Wat stroomlijn/vorm betreft zijn er goede keuzes gemaakt, want hij is snel. Mechanisch daar in tegen heb ik al aardig wat aangepast, waardoor hij minder verlies heeft in de aandrijflijn, standaard kettingrollen geven erg veel geluid als de O-ringen dieper liggen, ook dat aangepast.
Jammer is wel dat er geen 160 of 170mm cranks in passen, dat had ik liever, maar daarvoor is de body te klein.
De Milan is een comfortabele velomobiel en ook snel. Maar door de Snoek, in mijn optiek, niet meer de snelste. 

Saluut.



2 opmerkingen:

  1. Fijn dat je Milan bevalt Peter. Naar mijn mening ook een mooie velomobiel, en snel ook inderdaad. Jammer dat er geen 42-406 winterbanden onder passen.......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zegt jammer, ik heb er 40-406 onder, Milan heeft ruime wielkasten, alleen uitsparing aan onderkant moet je iets aanpassen, dan moet 42-406 ook lukken.

      Verwijderen