dinsdag 7 juni 2022

Elfstedentocht, 2022.

Na 2 jaar is het weer zover dat we de reguliere Elfstedentocht kunnen fietsen vanuit Bolsward. Via de voorinschrijving heb ik een startkaart groep 5, dus kan mooi op tijd weg, half 6 in dit geval. De jeugd laat het afweten, dus dit keer in mijn uppie.

Start Bolsward.

Nu 1 dochter in Tjerkgaast woont, kan ik mooi daar slapen en hoef ik niet zo vroeg op om vanuit Lattrop naar Bolsward te rijden.  De weerverwachting zijn voor zondag slecht en de maandag wat beter. Nou mooi niet dus, de zondag was nog redelijk, maar de maandag spande de natte/winderige kroon.

De hele nacht hoorde je het gekletter op het dakraam van de regenbui die om 7 uur s'avonds was begonnen, en de wind deed ook aardig zijn best. Dit beloofd wat voor de tocht. Om half 6 staan we bij de start en gaan we ervoor, vlak ernaar gaat het regenen en dit duurt tot aan Dokkum, er staat een straffe windkracht 6 uit zuid/west, dus maak je borst maar nat voor het stuk naar Stavoren.

Het regent zo hard dat het water met stralen van de ketting afschiet als die bij het derailleur wieltje omhoog moet, wat een water, je wordt net zo nat van onder als van boven. Gelukkig heb ik voldoende lagen kleren met een regenjackje, waardoor ik niet koud wordt. Maar ik zie genoeg andere die hebben gerekend met droger en warmer weer.

Dokkum tijdens regenbui.

De eerste controle bij Harlingen is nog redelijk druk en moet je lopen naar de stempelaar, maar bij al de andere controles kon je zo doorrijden tot aan de stempelaar, in Stavoren en de rest was ik bijna de enige die om een stempel kwam vragen. De tegenwind zorgde er soms voor dat de teller niet meer dan 18km aangaf als snelheid, en doordat de wind erg wisselend was, was het in de groep ook de hele tijd onrustig. Zelf fiets ik alleen de Elfstedentocht op de racefiets, en dan merk je hoe makkelijk het is als je met een driewieler rijdt, wat stabiliteit betreft.

Tijdens de rit herken ik nog een oud klasgenoot, Yep K. en we kunnen ff bijpraten, vaak treffen we elkaar tijdens de Elfstedentochten, hij rijdt stevig door zodat we nog redelijk tempo hebben. In Sneek heb ik het rijk alleen, geen fietser te bekennen, en op weg naar IJlst komen er weer een paar voorbij, zodat we weer ff uit de wind kunnen rijden.

Droog Bolsward, maar erg winderig.

Na IJlst ga ik koffie drinken bij mijn dochter en schoonzoon, een andere dochter wil juist aan de weg gaan zitten om mij aan te zien komen, maar zijn net een paar minuten te laat, "ben je er nu al", is de verbaasde uitspraak. Ze heeft wat droge fietskleren bij haar, die ik dankbaar aan trek. Na een klein uurtje ga ik weer verder, het is wat drukker met de aantallen fietsers, maar niet zoals bij normaal weer.

Door Gaasterland fiets ik veel alleen met soms iemand achter me. In het bos naar Oudemirdum komt er een randonneur naast me fietsen en we kletsen wat over de tocht. In Oudemirdum staan een paar fietsers langs de kant, waarschijnlijk wachten op een groep om aan te haken.

Leeg Stavoren.

In Stavoren zie je bijna geen kip, ook geen publiek wat er normaal wel staat, wat we ook niet krijgen is de traditionele karnemelk, drink het nooit, alleen in Stavoren tijdens de Elfstedentocht. Had me er zo op verheugd. Van Stavoren naar Bolsward is 30km wind mee. En dat is erg lekker, een Duitser komt naast me rijden, en zo gaan we via Hindelopen en Workum terug naar Bolsward. Lekker wind mee, maar wel weer in de regen, bar en boos.

Om half 4 ben ik binnen, moe maar voldaan, dat het gelukt is. Kijk ik naar het gemiddelde, dat is nog nooit zo slecht geweest, maar de omstandigheden zijn idem dito.
Later hoor ik dat er maar 11.700 deelnemers van de 15.000 gestart zijn, en vandaag dat er meer dan 1800 afgestapt zijn. Dus maar 2/3 van de deelnemers komt over de finish.
Ook wordt er gesproken over de "hel van 22" met verwijzing naar de "hel van 63" tijdens de schaatstocht.
ff kijken bij de finish of alles het nog doet!

Al met al een tocht die gezien wordt als de zwaarste tot nu toe. Er zijn veel uitvallers door de combinatie, wind, regen en te lage temperatuur, waardoor mensen onderkoeld raken. Ook nog nooit meegemaakt dat de stempelposten zo leeg zijn, en dat je zoveel alleen rijdt.
Gelukkig viel de hoeveelheid zadelpijn mee :-)
Saluut.

8 opmerkingen:

 1. Dag Peter,

  Knap dat je 11 stedentocht hebt uitgereden met het slechte weer.
  Respect !!

  groeten
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Peter
  Knap gedaan !!!
  Het is weer eens wat anders als in de winter ;)
  Gr George

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik blijf het ongelooflijk knap vinden dat mensen dit soort afstanden kunnen fietsen. Chapeau Peter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was gewoon 11:36 uur hoor.
   De tijd klopt niet. Bij mij? Of bij jou?

   Verwijderen
  2. Bedankt Wim. Ben zelf soms ook verbaasd dat het lukt.

   Verwijderen
 4. Goed gedaan. Mooie tocht. Wij stonden te juichen maar het weer was te slecht voor ons ;-)

  BeantwoordenVerwijderen